15.08.2013

Kötü Blogger Olmak İçin Yapılanlar/Yapılmışlar...-2

Geldik serinin ikinci yazısına, "Kötü Blogger Olmak İçin Yapılanlar/Yapılmışlar..." diye sıralıyorum kendimce, blogger dünyasında şuanda sahip olduğum blogla birlikte 2 buçuk sene dolmak üzere gördüklerimden ve okuduklarımdan yola çıkarak derleme yazısıdır. Şöyle anlaşılmasın benim blogumda yazdıklarımda dört dörtlük, on numara yazılar değildir. Hani "yazıyor ilk önce kendisine baksın" olmasın. Kaldığımız maddelerden devam edelim( Okumayanlar için birinci yazıya bknz...):

blogger hayatı

5- Başlıklar ve Kullanılan Font
Aslında logo için ne dendiyse bu iki konu içinde aynısı söylenebilir. İticiliği getiren unsurdur, teknik bir konudur ; fakat üzerinde durulması ve bir şekilde halledilmesi gereken bir konudur. Geçen gün bir siteye girdiğimde yazının fontunun yazı başlığından büyük olduğunu görmüştüm. Başlığı büyüteçle aradım, ancak bulabildim. Bir satır bütün ekranı kaplamıştı zaten satır satır oku demek istedi herhalde site sahibi. Gerçekçi olmak gerekirse antipatik ve sinir bozucu geldiğini söyleyebilirim.

6- Kullanılan Dil
Dil önemli bir konu, zaten sürekliliği sağlayan önemli unsur. Blogger olan bir insanın bunu kendince çok iyi belirlemesi gerekir. Dil sonucunda size bir üslupta getirecektir. Kullanılan dil ne abartılı olmalı, ne de günlük yaşamdaki rahatlıktan. Okuyucu kitlesi ondan hoşlanıyorsa diyebilecek bir şey yok.

Birde blog yazarları için kelimelerin doğru kullanımı önemli "-de,-da" ayrımını bilmek önemli. Yanlarında sözlük bulundurmaları gerekebilir. Bu konularda benimde hatalarım var ama olabildiğince doğru şekilde yazmaya çalışıyorum. Bir şey anlatırken, bunun yanında insanlar okuduğu kelimeleri ilerde kullanacaktır. Bir kelimeyi doğru aktarmak ilersi için önemlidir.

blogger

7- Yorum Yapma
Yorum bir blogger için en önemli olaydır. Gelen yorumlar blogger'ın eksiklerini göstermede en önemli faktördür. Fakat, izleyici çekeyim diye, adına SEO  dedikleri çalışmaları yapan insanlar; yorum yaptıkları blogun altına hemen kendi sitelerinin linkini ekliyor. Zaten yorum yapınca ismine tıklasalar sitendeler böyle yapınca nakavtsın.

8- Doğru İçerik
Blogger, blogu için yazmalı ve yazdıklarını yazmak için yazmamalı. Her gördüğü börtü böceği yazmamalı, her olayı içerik ya da yazılabilecek bir konu olarak görmemeli. Bunlar iyidir diyenlere: "Bunlar bir takım uydurmalar" derim. Sonra izleyiciler "Seo ordan ne görse yazıyor" derler. Sevdiğiniz ve sevileceğini düşündüğünüz şeyleri yazın. Yoksa sadece sizin sevdiklerinizi yazmayın. Birde incir çekirdeğini doldurmayacak konularla ilgili şeyleri twitter da yazın. Özgün yazı bir blogun can damarıdır.

9- Reklam Olayı
Belki bir iki sene önce bu kadar popüler değilken şimdi blogger girenlerin -azımsanmayacak kadar- çoğu kısa yoldan para kazanma peşinde. Hani bir işin içine para girerse işin yoldan çıkacağı belli olurya bu olayda da böyle oluyor. Bu olayı hepimiz yaşıyoruz, tam siteye girdik ağız tadıyla okuyacaz hop ışık çıktı, yorgan düştü reeeeeklamlaaaar. Ondan sonra gelde çık işin içinde. Daha bir aylık blog reklam alma; peşinde, ayıptır, yazıktır. Reklam olayına girecek blogların bu işi okuyucuların gözünden de düşünmesi ve o pencereden baktıktan sonra karar vermesi gerekir.
Blogger Sevgisi

Blogger olmak genel olarak kolay görünen bir platformdur; fakat işin özeline girince ve birazda işin sorumluluğunu görünce iş birazda değişiyor. Bu yüzden sorumluluklar dahilinde hareket etmeli, okuyucuda göz ardı edilmemeli. Bugünkü yazımızın sonuna geldik. Umarım keyifli ve güzel bir yazı olmuştur.

6 yorum:

  1. Çok net tespitler var. Bu ve bu serinin ilk yazısındaki maddeler bence çok yerinde seçilmiş. Hepsi ayrı ayrı önem verilmesi gereken meseleler. Adam akıllı blog hazırlamak ve belirli bir kalitede yayın yapmak için önemli. Ancak bazı bloglar gerçekten çöp olmak için açılmış bloglar ve ne yazık ki bunların sayısı hiç de azımsanacak bir sayıda değil. Böyle olması üzücü.

    9 numaralı madde için de bir şeyler söylemem gerek ne var ki az önce yazdıklarımın önemli bir kısmı bence bu sebepten. İnsanlarımız kolay yoldan uğraşmadan para kazanmaya çok hevesliler maalesef. "İnternette para kazanmanın yolları" diye arattığınızda mutlaka blog yazarlığı maddesini görürsünüz. İşte bu madde, bu yazıdaki 9.madde hatta 8. madde hatta 6. maddeyi de beraberinde etkileyerek blog dünyasına oldukça fazla çöp blog katıyor. Tek bir içerik girip milyonlarca lira kazanmayı bekleyenler mi ararsınız, sonra Gereksiz hileli SEO ayarlarına girip google tarafından engellenip sonra forumlarda "Ne yapabilirim" diye sızlananlar mı ararsınız. Üzücü.

    Bir blogun yaşaması için istikrar ve özgün içerik çok önemli. Zaten bunlar olduğu zaman bu seriye konu olan tüm bu maddeler blog sahipleri tarafından bir bir ( bloglarında böyle durumlar varsa) gideriliyor bir şekilde ortadan kaldırılmak için uğraşılıyor. :)

    Sanırım biraz uzun bir yorum oldu ama güzel oldu. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Baya aydınlatıcı, güzel yorum yapmışsınız. İlerde belki de blog açmak, blog yazmak sanattır diye cümleler kullanacaz herhalde. Ciddi sorumluluk ve özen gösteren bir müesse haline geliyor. Ama para dediğimiz kirli melet bu işin içine girdiği için belki de bu dünyanın sihrini bozuyor. Ben birazda bunun çözümünün eğitimli insanların ve iş sorumluluğunu bilen insanların bu platformda yer almasıyla olursa daha elle tutulur bir düzende ilerleyeceğini düşünüyorum. Elimden geldiğince izlenimlerden bir yazı çıkarmaya çalıştım. Hani bu hataları bende yapıyorum belki de en kötüsü ama tek avantajım gördüğüm an düzeltmeye çalışmam. Hani daha ilk günden para düşüncesi nedir? Tabi ki bir emek veriyorsun karşılığının olması iyidir. Benimde planlarımda ilerde eğer reklam, sponsor alırsam gelen parayı bu blogun ayakta kalması için kullanmak olacak. Daha bir sene oldu reklam alayım, para gelsin düşüncem daha oluşmadı? Çünkü daha blogum pr ını tamamlamadı.
      Bunun dışında birde blogu açan insanlar eğer ne için açtığını iyi tahalül edebiilrse ilersi için bu platform için daha yararlı olabilir. Bir kez daha görüşünü açıkça ve güzel bir şekilde yazdığın için teşekkür ederim. :)

      Sil
  2. Blog dünyasında yeni olmama karşın, incelediğim bir çok blokta bahsettiğiniz sorunllar mevcut. Özellikle "6-7-8-9" o kadar doğru ki.
    Bir şeyler yazmak, paylaşmaktaki amaç para kazanmak olmamalı.. İlerleyen zamanlarda sadece varlığını devam ettirebilmek için araç olarak kullanılmalı diye düşünüyorum. Tabi ki ben çok iyi yazıyorum hiç bir sorunum yok gibi bir iddam yok ama 5 bloktan 3'ünün sadece çekilişleri duyurmak için kullanılması ya da içeriklerin "şunu kullandım, bunu attım" şeklinde olması (tamam evet, bunlara da ihtiyaç var takip ettiğim, beğendiğim bu konuda yazan bloglar da var ama bütün içeriklerin bu doğrultuda olması ve bir çok kişinin kullandığı ürünlerin çok farklıymış gibi kullanılması orjinallik kaydetmiyor.) bence kaliteli yazıların bulunmasını engelleyen kirlilik yaratıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel yorum yapmışsınız. Çok teşekkür ederim. Blog açman herkes hayata bakışını, dünya görüşünü yansıtır. Zaten bunu iyi ifade eden "ben bunun için varım" diyenler bir yerlere gelmişler, şu ana kadar. Verilen bir emek var tabi ki bunun karşılığı olmalı ama iyi bir alt yapı ve belli bir profil oluşturduktan sonra. Belki de çoğusunun eksikliği bu. Blog açılması ve kullanılması kolay bir ortam olduğu için iş ortamı arayan kişiler için cazip bir platform. Şu ana kadar bir çok moda, kozmetik blogu tanıdım. Parantez içinde yazdığınız her şeyi yapıyorlar. Ama bakıyorum hepsi aynı şeyi paylaşıyor. Sorun şurada öykünme dediğimiz şeyi komple alma. Hani hoşuna gider yaz ama birebir aynı değil.Paylaşımda özgünlüğü yakalayanlar, sabırlarının doğrultusunda ilerde istedikleri yerlere gelirler. Tek problem "orjinal kalabilmek". Teşekkür ederim yorumunuz için...

      Sil
  3. Bir sorum var :) Acaba hangi yazı fontunu kullanıyorsunuz? Ayrıca yazı diziniz gerçekten çok doğru konular üzerine olmuş. Bunun için sizi tebrik ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. :) Yazı fontu hakkında pek bilgim yok, bayağı üzerinden geçtiği için hatırlamıyorum ama word e attığımda times new roman gösteriyor ama doğru mudur bilemem...

      Sil

Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.

Reklam