14.05.2013

90'larda Çocuk Olmak: Oyunlar

90'ların çocuğu olan Ruhsuz Atmaca'nın, bu dönemlerle ilgili ilk yazılarını okumuşsunuzdur. Okumadıysanız aşağıdaki linklere tıklayarak okuyabilirsiniz.
-90'larda Çocuk Olmak: Çizgi Film
-90'larda Çocuk Olmak: Çizgi Film-2
-90'larda Çocuk Olmak: Çizgi Film-3
İlk yazı dizisinde elimden geldiğince 90'lı yıllarda izlediğimiz çizgi filmleri elimden geldiğince derlemeye çalıştım. Bu yazımda ise gene 90'larda sokakta, okulda, evde oynadığımız oyunları sizlere hatırlatmaya, biraz da yaad etmeye çalışacağım.

1- Eski Minder
İlk okuldayken öğretmenimiz bizi dışarı çıkardığında, oynadığımız bir oyundu. Hep kız oyunu olduğunu düşünmüşümdür. Hala fikrim değişmiş değildir. Oyunun oynama şekline gelince. Bir gönüllü ortada çömelir,bir konu seçilir. Çocuklar el çırpıp çömelen kişinin etrafında dönmeye başlar, çocuklar o konuyu anlatmak için, taklit ve duruşlar yapmaya çalışırlar.

2- Bezirganbaşı
Bu ismi söyleyince oyunu bilenen aklına gelen, "aç kapıyı bezirgan başı, bir sıçan, iki sıçan, üçüncüde kapan" sözü gelir. Oyunun tekerlemesini ile iki ebe seçilir. Oyuncular, tekerleme söyleyerek iki ebenin kollarının altından geçerler. Başta isim verilir ve bu isimleri bilmeyenler, ebelerin arkasına geçerler. Ve iki takım oluşur. Ortaya iki çizgi çizilir ve iki takım çizginin gerisine iple kim düşer çekişmesi yapar.

3- Mendil Kapmaca
İlk okuldayken, hatta ana sınıfındayken çocuklara öğretilen en temel ve ilk oyunlardan biridir diyebilir. Bu oyunda da iki grup oluşturup, ortada bir kişi mendili tutar. Sonra iki gruptan bir kişi gelir. Mendili tutan kişinin ya da başka birinin verdiği işaretle mendili kapılmaya çalışılır.

4- Sek Sek
Bu oyunda herkesin bildiği bir oyundur. Hani şu anda bile görülen ve görünce de kendini tutamadan oynanan bir oyundur. Yaşı olmayan bir oyun diyebilirim. Genelde kız oyunudur, denir. Hatta kızlar oynarken, erkeklerin oyunu bozma çabaları, olumlu bir netice ile sonuçlanmayınca, erkeklerinde katıldığı bir oyundu. Oyun şekli ise, yere belli düzende kareler çizilir. (Yanılmıyorsam dokuza kadar) Amaç, tek ayakla yani sekerek bu çizilen yerin sonuna gidip, sonra yeniden başlanılan yere gelmektir.

5- Ortada Sıçan
Okullarda oynanan oyun olma özelliği dışında, pikniklerin favori oyunları arasında olan bir oyundur. İki ayrı grup şeklinde oynan bir oyundu. Ortada bir ebe olur ve ona bir can verilirdi ve o vurulmaya çalışırdı. Eğer ortadaki kişi topu havada yakalarsa can kazanırdı.

Bugün size 90'larda oynanan ve mahalle kültürünün devam ettiği yerlerde hala oynanan oyunları derlemeye çalıştım. Oyun bir çocuğun gelişimi için gerekli olan en önemli unsurdur. Çünkü çocuk oynadıkça düşünür, düşündükçe gelişir. Oyunun türü ne olursa olsun, çocuğun enerjisi ve sarf ettiği eforu ona her zaman bir getiri sağlar.

6 yorum:

  1. Merhaba, Yazınız çok güzel. Bende sizin blogunuz için bir misafir yazı yazmak istiyordum. Geçen gün başlık atmıştım ve başlık aynı başlıktı :) Henüz yazma fırsatım olmamıştı siz benden önce davranıp yazmışsınız. :) 90'lar ile ilgili bütün konular benim ilgimi çekiyor.

    Yazınız için teşekkürler.. Artık başka bir konu bulup blogunuz için misafir yazı yazmak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 90'larla ilgli yazılarım taslakta,planlı bir şekilde yayına giriyorlar. Misafir yazarlıkla ilgili yaza doğru bir çalışmam olacak, yazınızı blogum da görmekten mutluluk duyarım. :)
      Ayrıca değerli görüşünüz için çok teşekkür ederim. :)

      Sil
  2. 90 larda çocuk olmak gerçekten apayrı bir tattı... daha televizyonun yaygın olmadığı bizi hipnoz etmediği zamanlar, jetonl telefonlar ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 90'ların bir geçiş dönemi olması ve imkanların bedensel olarak elde edildiği dönemdi. Bu yüzden değerliydi. Yorumunuz için teşekkür ederim...

      Sil
  3. Şuan hiçbir şekilde bu oyunlardan bir tanesini bile oynayan çocuk görmüyorum. Hepsi internete kitlenmiş durumda. Ne acı. Çocukluk böyle geçmemeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teknolojiden nefret edileceği dönemin en doruk noktasındayız. 90 ların sonunda başlayan gelişmeler şimdilerde o dönemin güzelliklerini yok etti. O dönemin enerjisini bir bakıma yuttu. Oyun bir kültürdür, her ne kadar çocuklara has olsa bile; öyle görünür ama aslında yetişkinlere göredir. Onları yetiştirmiştir, onlarda çocuk olmuştur.
      Değerli yorumun için çok teşekkür ederim. :)

      Sil

Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.

Reklam